Sunday, 21 July 2013

Sup Cendawan berKrim

Arini sy teringin sesangat makan sup cendawan berkrim ala2 pizza hut tu...^_^
Yeaaahhh...
Hajat kesampaian jugak kikiki...resepi ni dah lama perap dlm buku resepi tp tak pernah nak buatnye...dulu amik resepi ni dr 1 blog...lupa lak nama blog nye..tapi dalam resepi ni sy telah tambahkan bawang putih ke dlm bahan2nye...
Jom jenguk resepinyee...
Sup Cendawan berKrim.
Bahan2;
3-4 sudu makan buttercup
3 ulas bawang putih
1 tin cendawan butang - buang airnye
750ml atau 3 cwn susu dutch lady fullcream
2 1/2 tin air - guna tin cendawan butang
2 kiub pati ayam knorr
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 1/2 cup tepung gandum + 2 cup air -tapis
Cara2;
1. Cairkan buttercup dalam periuk dgn api yang kecik.
2. Masukkan bawang putih yg telah di cincang halus. Layu kan bawang shja.
3. Masukkan cendawan yang telah dihiris kecik2 & dipotong kecik2 atau ikut suka korang laaa...tumis dalam 5minit atau tengok cendawan dah layu gitu...
4. Masukkan susu...boleh naikkan suhu api ke tahap sederhana je okey...
5. Masukkan air. Kacau sebati. Biar mendidih.
6. Masukkan kiub pati ayam, garam & serbuk lada hitam. Perasakan ikut rasa sendiri. Kacau sebati.
7. Masukkan air tepung gandum. Kacau sebati & masak ikut kepekatan yang di ingini.
8. Siap. Dah boleh makan dengan roti bakar bawang putih atau roti ape2 jee ^_^
# dapatlah jugak menikmati sup cendawan berkrim ni masa berbuka puasa nanti...
# yang bestnye air tangan sendiri tau...dapatlah masak utk en.suami & permata hatiku...
-》jom terai....hahaks... ^_^

1 comment: