Saturday, 3 May 2014

Laksa Sardin Tin

As Salam...
Tekak rasa semacam jer...
nak makan tu laa...ni laaaa...hahaha
Rajin kan diri nak buat breakfast jugak akhirnya huhu...
Arini hari bercuti...tak ada keja...tapi kena buat keja rumah jugak...adoiiii...
Opppsss...jangan mengeluh....tak baik tau hahahaha....semua tu ada ganjaran pahala yang bakal kita terima nanti...
Sabarrrrrr yer.....ngeeeee....
Bangun seawal pagi....dapur dah mula banyak bunyi kikiki kn...
Apa lagi...kita masak laksa hahahaha...
Buat simple jer...janji sedap kan...hihi
Resepi Laksa Sardin Tin
1 bungkus mee laksa
Telur rebus (sy belah 4 setiap sebiji)
Timun (sy hiris nipis)
Lada merah (hiris nipis)
2 tin besar sardin dalam tin (1 tin tu sy blender isi dan sos nye & 1 tin lagi Sy racik isi sardin pakai garfu je)
2 batang bunga kantan (Sy hiris halus..sedappppp leh makan terus)
Segenggam daun kesum
6 keping asam gelugor/asam keping
3 sudu makan cili boh
1 biji bawang holland/kuning (blender)
1 biji bawang merah(blender)
4 tin air (sy guna tin sardin tu je)
Cara:
1) masukan sardin yang telah di blender & sardin yang telah di racik ke dalam periuk...api perlahan je dulu ye...
2) masukan cili boh, bawang kuning & bawang merah...kacau sebati...
3) masukan air & kacau sebati..
4) masukan asam keping, bunga kantan & daun kesum...kacau sebati...
5) perasakan dengan garam & ajinomoto. ..biar smpi mendidih...tahap ni api dah boleh buka sederhana ye..
6) siap...
Bubuh laa mee laksa dalam mangkuk...
Bubuh laa jugak Timun. ..lada hiris & telur...pastu leh masukan kuah laksa...siapppp...mmmm dappppp....
Kenyang smpi tengahari hahahaha...
Nanti kita buat laksa nyonya pula ye...hihi....
Tunggu n3 coming soon ye....hihihi
daaaa...jumpa lagiiii...hihi

1 comment:

  1. Salam kenal..
    Nampak sedap laksa tu..
    Senang nak buat kan kalau pakai sardin tin..hihi

    ReplyDelete